Duben: na terasu!

Jaké jiné téma bychom měli zvolit pro dubnový seriál článků na OBLOŽENO.CZ, než jsou terasy? Jaro právě ohlásilo svůj příchod a my jsme z restaurací, kaváren a barů (kam jsme se uchýlili v březnu) vytáhli paty právě na terasy.

Terasy jsou hlavně v jarních a letních měsících prostorem, který nám výrazně zvětší obytný prostor. V našem dubnovém seriálu vás provedeme možnostmi, jaký povrch pro terasu zvolit a v jakých cenových relacích se podlahové materiály na terasy pohybují. A v neposlední řadě, na co si dát při pokládce velkoplošných materiálů na terasách pozor. Abyste na své terase mohli trávit příjemné chvíle, je třeba neopomenout řadu různých faktorů, z nichž ten z nejdůležitějších představuje podle nás kvalitní podlaha.

Zahradníci a pěstitelé dnes prominou, ale nyní se nebudeme věnovat vysazování jarních květin. Vezmeme to totiž pořádně od podlahy! Velkoformátové, dodáváme pro přesnost hned na úvod.

Duben: na terasu!Duben: na terasu!Duben: na terasu!

Volba materiálu

Každá terasa nebo balkon jsou specifické. Někomu se líbí dřevo, někomu kámen, někdo propaguje dřevoplastové kompozity. Každý materiál má své jasné plusy a mínusy. My na blogu OBLOŽENO jsme příznivci velkoformátových dlažeb.

Jsou krásné, mají oproti jiným materiálům celou řadu výhod a především výborně nahradí přírodní materiály, jako jsou například pískovce, andezity, žuly nebo mramory. Pojďme se tedy podrobně podívat na to, proč byste si pro vaši terasu měli vybrat právě velkoformátovou dlažbu.

 

Duben: na terasu!Duben: na terasu!Duben: na terasu!

Malý nebo velký? Formát rozhoduje

Jak jsme podrobně psali na Archiwebu, nejčtenějším českém webu o architektuře, velkoformátová dlažba prošla zásadními technologickými posuny a dnes dosahuje svých formátových maxim.

Například u materiálů italské značky Keope dosáhnete až na rozměry 120 × 240 cm v tloušťce 2 cm (kolekce PERCORSI), které jsou opravdu impozantní a na vaší terase tak budete mít minimum spár.

 

Duben: na terasu!Duben: na terasu!

Snadná montáž

Na trhu dnes mezi nejlepší materiály patří velkoformátové dlažby s tloušťkou 2 cm. Ty jsou určené právě na exteriérové terasy a ochozy bazénů. Dostatečná tloušťka a stabilita materiálu s sebou samozřejmě nese i určitou váhu, ale na druhou stranu: taková podlaha se prostě nehne. Doslova desítky let, což se o dřevěných terasách, které přirozeně degradují, říct nedá.

Poměrně snadná montáž je dalším důvodem, proč zvolit tento velkoplošný materiál od italské značky Keope. Není třeba je lepit, usazují se na terče nebo přímo do podkladu, kterým může být písek, štěrk, apod. A formát? Nejužívanější formáty jsou dnes 60 × 60 cm a 40 × 120 cm, s dokonale protiskluzným povrchem.

 

Duben: na terasu!Duben: na terasu!

Pozor na zimu

Ačkoliv máme teď jaro, mějte na paměti výkyvy teplot a namáhání vaší terasy během zimních měsíců. Velkoplošná dlažba Keope je odolná proti otěru a působení chemických prostředků, například posypu solí v zimě, je mrazuvzdorná, minimálně nasákavá vodou, vydrží dlouhá léta a snadno se udržuje.

Pokládka bez stavební chemie vyloučí veškeré neduhy zimního provozu, jako je praskání a odlepování jednotlivých dlaždic. Právě tato relativní novinka umožňuje i v našich klimatických podmínkách používat na terase keramickou dlažbu. Klasickou dlažbu s pokládkou do lepidla bychom na venkovní prostory nikomu zodpovědně nemohli doporučit.

 

Duben: na terasu!Duben: na terasu!

Jaký materiál na terasu jste si vybrali vy? Rozhodli jste se pro nejkvalitnější, nebo nejlevnější řešení? A jak jste spokojeni? To všechno jsou otázky, které vás po přečtení tohoto článku jistě napadají. Proč bych si měl vybrat právě velkoformátovou dlažbu? Napište nám a zkonzultujte své zamýšlené řešení s našimi specialisty.

Náš tip: Prolistujte si katalog Keope.

 

Newsletter

Nenechte si ujít každý měsíc náš newsletter a mějte přehled nejen o tom, co zde píšeme, ale i dalších zajímavých novinkách a akcích.



Hledáte podobný materiál?


Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články